top of page

Mina erfarenheter och inriktningar

Grafik cirkel rosa
Grafik ljus

Jag är utbildad socionom och diakon och har en grundläggande utbildning i psykoterapi. Jag bedriver psykoterapeutiska samtal under handledning, vilket betyder att jag får vägledning av en erfaren psykoterapeut som även är handledare inom psykoterapi. Alla namn lämnas utanför, och situationer avkodas så att inte handledaren kan få reda på vem personen gäller. Jag har tystnadsplikt i övrigt. Som socionom har jag en omvärldsanalys som jag tror är viktig för att förstå hur samhället påverkar oss psykosocialt. Jag har egen erfarenhet av att leva i minoritetsstress och har också erfarenhet av att ta mig ur religiösa ohälsosamma sammanhang, vilket gör att jag tror att jag har särskild förståelse för dig som kämpar med något av dessa. Jag använder mig av både KBT och psykodynamiska metoder i samtalen, skräddarsytt efter det jag och klienten kommer fram till kan passa bäst för situationen. Jag är också utbildad i existentiella samtal och har lång erfarenhet av att möta människor i kris och sorg. 

Att ha psykoterapeutiska samtal online har i många fall visat sig ha samma effekt som att mötas fysiskt. Att få ha samtal hemifrån i en miljö man känner väl till skapar trygghet. Jag träffar mina klienter online på en krypterad plattform. 

Grafik grön
Grafik
Anna Tenlén porträtt

Foto: Liza Simonsson för Sekundantprojektet

Att leva i minoritetsstress

Begreppet minoritetstress myntades i USA i mitten av 1990-talet av Ilan H. Meyer, fil. dr. i socialpsykologi och medicinsk vetenskap, och professor i psykiatrisk epidemiologi. Meyer skapade minoritetsstressmodellen för att beskriva den stress som personer som tillhör en historisk marginaliserad eller i övrigt nedvärderad grupp i samhället kan uppleva. Exempel på några grupper är människor med funktionsnedsättningar, HBTQAI-personer och personer som blir rasifierade. 

 

Alla människor kan uppleva stress i livet, beroende på olika situationer som uppstår, oavsett vilka vi är som personer, både för dem som tillhör normen och de som står vid sidan av normen. Minoritetstress beskriver dock en annan typ av stress som adderas utöver den annars förekommande stressen som alla kan uppleva då och då. Minoritetsstress finns bland oss hela tiden, i samhället. Du kan möta den i skolan, på nätet, hos läkaren, i matbutiken. Stressen drabbar minoritetsgrupper som på grund av strukturella ojämlikheter, medvetna eller omedvetna kränkningar och stereotypa föreställningar utsätts för diskriminering. Denna diskriminering påverkar stressnivån i kroppen. Personer som lever i minoritetsstress behöver stöttning och känna lättnaden i att det finns andra som förstår dem och är i en liknande situation. 

Jag föddes med en obotlig neurologisk funktionsnedsättning, och använder idag rullstol. Jag har upplevt funkofobi (en samlingsbeteckning för fördomar och utestängande av personer med funktionsnedsättning) i många sammanhang, där man kanske minst väntar sig att stöta på det. Jag vet också hur det är att gå till en psykoterapeut eller kurator som hör till normen. Dyrbar tid och pengar slösas bort på att försöka förklara för personen hur det är att leva i ett utanförskap, att ens få dem att förstå att det (fortfarande) existerar. Om du lever i minoritetsstress kommer jag kanske inte alltid kunna känna till din exakta situation, men jag kan lova att du inte kommer behöva uppförsbacken i att övertyga mig om att din situation är på riktigt och jag vet att den dagliga stressen att ses som annorlunda tär på den psykiska hälsan. Dessutom arbetar jag alltid utifrån ett intersektionellt perspektiv där alla olika typer av maktordningar inkluderas.

Min utbildning

Januari 2021 - juni 2022

GPU - Grundläggande Psykoterapeutisk Utbildning 
Högskolan SAPU - Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutbildning

Denna utbildning är integrativ, vilket innebär att jag fått lära mig två psykoterapimetoder; Kognitiv beteendeterapi (KBT) och psykodynamisk terapi (PDT) med särskild inriktning mot affektfokuserad psykodynamisk terapi (AFT).  

Augusti 2011 - juni 2012

Diakonprogrammet
Ersta Sköndals Högskola

Här ingår bland annat själavård, där man fokuserar på samtal i svåra situationer som katastrofer, kris och övergrepp, både enskilt och i grupp. Utbildningen innebär bl a att man lär sig lyssna aktivt, och skapa ett genuint möte utifrån ett kontextuellt och psykologiskt perspektiv.

Januari 2007 - maj 2010

Socionomprogrammet
Umeå Universitet

Programmets huvudområde innebär socialt arbete i både teori och praktik. Socialt arbete grundar sig på kunskap om och förståelse för samspelet mellan människan och det omgivande samhället. Kurser som ingår i programmet är bl a juridik, sociologi, psykiatri, psykologi, missbruksproblematik, samtalsteknik i professionella möten och motiverande samtal (MI). 

bottom of page